WordPress 5’e geçerken sormanız gereken 5 soru

Total
0
Shares
WordPress 5'e geçmeden önce yapmanız gereken 5 şey

WordPress 5 çıkalı bir kaç gün oldu. Kötümser tahminlerin aksine, etraftan felaket haberleri ve çöken site gümbürtüleri duymuyoruz. Yine de bu geçişi yumuşak bir şekilde yapmak isteyenler için bir kaç ipucu paylaşmak istiyorum.

WordPress geçişi yapmadan önce şu 5 soruyu kendi kendinize sorun

  1. PHP’yi en son sürüme yükselttiniz mi?
  2. Tüm eklentiler en yeni sürüme güncellendi mi?
  3. Klasik editör ya da Gutenberg arasında bir karar verdiniz mi?
  4. Yedek aldınız mı?
  5. Hazır mısınız?

1. PHP’yi en son sürüme yükselttiniz mi?

WordPress kullanıyorsanız gücünü PHP’den aldığını biliyorsunuzdur. Sadece çoğu eklenti ve tema değil, aynı zamanda WordPress’in kendisi de en azından PHP 5.6 istiyor. Ama bu artık yeterli olmayacak çünkü bu ay (Aralık 2018) itibariyle PHP 5.6 için yeni güvenlik yamaları çıkmayacak.

Sadece güvenlik değil, yeni PHP sürümü sayesinde sitenizin en yüksek hızda çalıştığından da emin olabilirsiniz. Ben açıkçası bir yazılımın ya da işletim sisteminin yeni bir sürümü çıktığında “önce bir bakalım patlama haberleri gelecek mi” diyenlerden olmamaya çalışıyorum. Bir şeyin yeni sürümü varsa, hele de ücretsizse, buna terfi etmemek gerçekten akıllıca değil.

Kısacası, WordPress 5 kurduğunuzda yolunda gitmeyen bir şey olduğunda hemen WordPress’i suçlamadan önce okları kendinize çevirmelisiniz: Son PHP sürümü mü kullanıyorsunuz?

2. Tüm eklentiler en yeni sürüme güncellendi mi?

Yukarıda yazdıklarımı tekrar etmeyeceğim ama aynı şeyler eklentiler için de geçerli. Hele ki yeni bir WordPress sürümü çıktığında bütün eklentileri güncellediğinizden emin olmak, PHP yükseltmekten daha bile önemli.

Sorunsuz ve yumuşak bir WordPress 5 geçişi için eklentilerinizi güncellediğinizden emin olun.

3. Klasik editör ya da Gutenberg arasında bir karar verdiniz mi?

Doğruya doğru. Gutenberg uzun bir süredir test aşamasında olduğu için bug’ların neredeyse hepsinden arınmış durumda. Benim gibi yeniliklere açık biriyseniz ve sayfa mizanpajı konusunda titiz biriyseniz Gutenberg ile gelen yeni deneyime bir kere alıştıktan sonra vazgeçemeyeceğinize eminim.

Yine de herkes yeniliklere o kadar da açık olmayabiliyor. Hele ki sitede Elementor ya da WPbakery bir ekstra bir sayfa düzenleyici kullanıyorsanız bundan vazgeçmek de istemeyebilirsiniz.

Gutenberg’in iyi yanı, ne zaman isterseniz klasik editöre dönebilecek olmanız. Bence bu yeni editörün sağladığı zen ortamı denemeden karar vermeyin.

4. Yedek aldınız mı?

Normalde bu soruyu sadece şimdi değil, neredeyse her gün her konuda kendinize sormanızda fayda var! WordPress 5 geçisi de farklı değil, hatta daha önemli.

Yedeklemeyi iki şekilde yapabilirsiniz. Ya UpDraftPlus gibi bir eklenti kullanabilirsiniz ya da sunucunuzda bir yedekleme noktası oluşturabilirsiniz. İkincisi, aldığınız hosting servisine göre değişiklik gösterecektir. Siz de benim gibi “managed hosting” bağımlısıysanız bunu hosting yönetim panelinden bir kaç tuşa basarak yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.

5. Hazır mısınız?

İşte en önemli soruya geldik. Kendinizi hazır hissediyor musunuz? Yukarıda sıralanan önerileri yerine getirdiyseniz farklı hissetmeniz için hiç bir sebep yok.

Unutmayın WordPress 5 çok iddialı güncellemeler içeriyor. Oldukça hızlı çalışıyor ve güvenliğe önem veren bir yapısı var. Ne duruyorsunuz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Gelişmelerden Haberdar Olun

SEO dünyasındaki yenilikleri size duyurmamızı istiyorsanız bültenlerimize abone olabilirsiniz.

You May Also Like