Kullanıcı Kaynaklı İçerik ve Google Adsense Tehlikesi

Total
1
Shares
Kullanıcı Kaynaklı İçerik ve Google AdSense Tehlikesi

Kullanıcı Kaynaklı İçerik yani User Generated Content (UGC) şimdiye kadar tüm yayıncıların hayali oldu. Çünkü başarıldığı zaman, hem organik trafiği boost edebilen bağlamında içerik (ve SEO) hem de bol sayfa görüntüleme ve reklam geliri anlamına geliyordu.

Peki artık işler değişiyor olabilir mi? Google’ın AdSense bölümü tarafından Kasım 2018’de yayınlanan bir YouTube videosuna bakarsanız, cevap evet.

Google’dan Gelen Uyarı

Lafı uzatmadan en başta söylemek gerekirse bazı markalar reklamlarını kaba saba, uygunsuz ve hatta bazen ırkçılığa varan içeriklerin yanında görmek istemiyor. Peki Google bu konuda ne diyor? Kimi, nasıl uyarıyor?

2018 yılında, bir çok reklamveren reklamlarının YouTube’daki ırkçı ve aşırı uçta kanallarda göründüğünden şikayet etmişti. Bu CNN ve USA TODAY’de detaylı haber olmuştu. Ayrıca son zamanlarda bazı forum sitesi yöneticileri kendilerine ödeme yapılmayabileceği yönünde Google AdSense’ten uyarı mesajları aldıklarını söylemeye başladılar.

Öyle görülüyor ki gelişmeler Google AdSense Yayıncı Politikası İletişimi temsilcisi John Brown’ı yukarıdaki videoda gördüğünüz açıklamayı yapmaya itmiş.

“Hedefimiz kullanıcıların, reklamverenlerin ve yayıncıların birlikte serpilip gelişecekleri, kendilerini koruma altında hissedecekleri ve dijital reklamcılık ekosistemine güvenebilecekleri güvenli bir ortamı sağlamak.”

John Brown / Google AdSense

Çok güzel, peki Google her tarafı memnun ederek bunu sağlayacak? Bunun cevabı da video’da gizli.

Google Kullanıcı Kaynaklı İçeriği Denetleyecek

Evet yanlış okumadınız. Ara başlıkta yazdığı gibi, proaktif olmaya karar veren Google, sitenizdeki kullanıcı kaynaklı içeriği sürekli mercek altında tutmaya karar vermiş durumda:

“İşte bunu sağlamak için, yayıncı ağımızdaki içeriği düzenli olarak inceliyoruz… Sitelerinde yorumlar, forumlar, sosyal medya paylaşımları ve benzerlerine yer veren yayıncılar şunu bilmeliler ki kullanıcıların yazdıkları da Google politikalarına uyumlu olmalıdır.”

John Brown / Google AdSense

Forumlar Etkilenecek

Bu gelişmelerden görünür gelecekte ilk etkilenecek sektör Forum siteleri olacak gibi görünüyor. Ne de olsa kullanıcı kaynaklı içerikten aslan payını bu sitelerin yayıncıları alıyor. Hatta tüm gelir ve iş modellerini tamamen buna dayandırmış durumdalar diyebiliriz.

Ülkemizde de çok popüler bazı forum siteleri, hatta “Sözlük”ler başlı başına marka haline gelmiş durumdalar ve haklı bir şöhretleri var.

Forum ve sözlüklerin popüler olmasının bir sebebi de kullanıcıların kendilerini baskı altında hissetmeden, kimi zaman kabalıkta sınır tanımayarak yazdıkları. Üslup sorununa rağmen bir çok ziyaretçi soruların cevaplarını bu sitelerde bulduklarını düşünüyorlar çünkü katılımcılar aynı zamanda reklam kokmayan samimi yorumlarda bulunuyor. Örneğin hangi 4K monitör ile PlayStation Pro oynamanın daha keyifli bir deneyim olduğunu merak ediyorsanız, alışveriş öncesi ilgili bir forum göz atacağınıza eminim.

Peki Google ne diyor?

“Yayınladığınız harika içerik, kullanıcılarınızın yazdığı nefret dolu ve kaba yorumlar yüzünden havaya gidebilir. Bu da Google politikalarını ihlal etmenize yol açar.”

John Brown / Google AdSense

Şimdilik bu kadar. Bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz. Peki sizin de kullanıcı kaynaklı içeriğe dayalı bir siteniz var mı? Bu durumdan etkilendiniz mi ya da nasıl etkileneceğinizi düşünüyorsunuz? Lütfen bizimle paylaşın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Gelişmelerden Haberdar Olun

SEO dünyasındaki yenilikleri size duyurmamızı istiyorsanız bültenlerimize abone olabilirsiniz.

You May Also Like