Tam eşleşen alan adları hala işe yarıyor mu?

Total
1
Shares
Eşleşen alan adları

Tam Eşleşen Alan Adları ya da SEO dünyasında bilinen adıyla EMD (Exact Match Domains) uzun yıllardır internet’te bir şeyler yapmak isteyen herkesin ilgisini çekiyor.

Jenerik alan adlarına on binlerce, kimi zaman yüz binlerce TL harcandı. Ülkemizde hala da harcanıyor. Bundan 6-7 yıl önce olsaydı, ödenen bu paraların karşılığını fazlasıyla alacağınız kesin diyebilirdim. Peki bugün durum nasıl?

Google EMD’lere iyi gözle bakıyor mu?

2012 yılında meşhur Matt Cutts bir açıklama yaparak gelmekte olan bir algoritma değişikliği konusunda uyarıda bulundu. Buna göre düşük kaliteli (spam kokan) tam eşleşen alan adlarını arama sonuçlarından eleyeceklerdi.

jenerik alan adları ve SEO

Hava durumu raporu: yaklaşmakta olan küçük bir Google algoritma değişikliği düşük kaliteli “tam eşleşen” alanl adlarının arama sonuçlarında daha az görünmesini sağlayacak.

Matt Cutts

2012’den bu yana çok sular aktı. Google sözünde durdu. Üstelik düzenli güncellemelerle, bazı tam eşleşen alan adlarına SERP görünürlüğünü esirgedi. Bunu yaparken alan adının yaşına, spam kokup kokmadığına ve içerik kalitesine baktı. Hala da bakıyor.

“Eski güzel” günlerdeki gibi boşa düşen bir EMP’yi üzerinize kaydederek kolay yoldan para kazanmak artık mümkün görünmüyor.

Eşleşen bir alan adı almalı mıyım?

Önce şu gerçeği kabul edelim: iyi alan adlarının hepsi alındı. “Tam eşleşen” iyi alan adları ise çok uzun yıllar önce alındı.

Son yıllarda .page .app gibi yeni TLD’lerin çıktığı bir gerçek. Yakın zamanda .travel .is .dev gibi yenileri de çıkacak. Bu uzantılara sahip eşleşen alan adlarını kapma şansınız var mı? Belki.

Peki şimdi başka bir soru. Herhangi bir Google araması yaptığınızda ilk sayfada .com dışı bir alan adına rastladınız mı? Peki ilk sayfadaki sonuçların kaç tanesi “tam eşleşen” alan adıydı?

Bütün bunlar eşleşen alan adlarının hiç bir işe yaramadığı anlamına gelmiyor. En azından sitenize çekmeyi başardığınız ziyaretçilere güven vermeniz üzerinde çok olumlu bir etkisi olduğu açık. Inbound Marketing metodolojisine uygun hareket ediyorsak, sadece arama motorlarının algoritmasını alt etmeye yarayan “cinlikler” peşinde koşmanın yeterli olmadığı açık. Mutlaka değerli ve kaliteli içeriğe yoğunlaşmamız gerekiyor.

Kaliteli içerikle doldurduğumuzda Google’dan bir ceza gelme ihtimalini bertaraf etmiş oluyoruz.

Her durumda, eşleşen alan adları peşinde koşmadan önce Sosyal Dinleme yapmak ve popülerlik kazanan konuları çok geç olmadan keşfetmek çok önemli. Aynı zamanda Google Trends kullanmayı da öğrenmeniz gerekiyor. Bunları yaptığınızda EMD peşinde koşmak çok da boş bir hülya olmayacaktır. Peki bu kadar çabayı kaliteli içerik için harcasanız daha iyi SEO sonuçları alır mısınız? Şüphesiz!

Tam eşleşen, jenerik alan adları konusunda ne düşünüyorsunuz? Elinizde bu tür alan adları var mı? Yaşadıklarınızı bizimle paylaşmaya ne dersiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Gelişmelerden Haberdar Olun

SEO dünyasındaki yenilikleri size duyurmamızı istiyorsanız bültenlerimize abone olabilirsiniz.

You May Also Like
Sosyal Medya ve Google Ranking

Sosyal Medya SEO’yu etkiler mi?

Cevabı merak ediyor musunuz? Evet etkiler! Ama sandığınız şekilde değil. Bunun nasıl olduğunu anlamak o kadar kolay değil. O yüzden yazının devamını okumak üzere şöyle derin bir nefes alın. Sosyal…
Yazıyı Oku

Google’dan yeni WordPress eklentisi: Site Kit

Google tarafından duyurulan yeni bir WordPress eklentisi 2019 yılında hayatımızı biraz daha kolaylaştıracak. Arama devinin bizzat geliştirdiği Site Kit isimli eklenti Google araçlarını doğrudan WordPress panelinize getirme iddiasında. Arama devi…
Yazıyı Oku
2019 SEO Falı

2019’un SEO falı

2018’in bizim için önemi sadece SEO Gazete’yi başlattığımız yıl olması değildi elbette. Aynı zamanda Google’ın sıralama algoritmalarında muazzam değişiklikler yaptığı bir sene olarak tarihe geçti. Artık en çok link verilen…
Yazıyı Oku