2019’un SEO falı

Total
1
Shares
2019 SEO Falı

2018’in bizim için önemi sadece SEO Gazete’yi başlattığımız yıl olması değildi elbette. Aynı zamanda Google’ın sıralama algoritmalarında muazzam değişiklikler yaptığı bir sene olarak tarihe geçti.

Artık en çok link verilen sayfaların yüksek SERP pozisyonları alamadığı, kaliteli, bağlamında ve erişim engeli olmayan içeriğin ödüllendirildiği bir SEO dünyasından söz ediyoruz. Kısada Google artık kül yutmuyor.

Bu sonucun alınmasında gelişen Yapay Zeka ve Büyük Veri uygulamalarının aslan payı var kuşkusuz. Peki 2019’dan neler beklemeliyiz?

Yapılandırılmış veri ile çalışmayı öğreneceğiz

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) 2011’de Google, Bing, Yahoo ve Yandex’in oturup standartları belirlemesinden bu yana çok yol aldı. Bu standartlar daha sonra meşhur Schema.org‘un omurgasını oluşturdu.

Yapılandırılmış veri sayesinde rich cards gibi uygulamalar ya da arama sonuçlarınızın snippet ve widget’lar gibi görünmesi imkan dahilinde. Tüm analistler 2019 SEO uygulamaları arasında Structured Data uygulamalarının çok önemli yer tutacağı konusunda hemfikir.

2019’da bunun bir ranking sinyali olup olmayacağı henüz belirsiz. Büyük ihtimalle de olmayacak. Ama Google arama sonuçlarında daha iyi yer tutabilmek ve ziyaretçi-lead dönüşümünü tetikleyecek şekilde şık görünmek, sadece bununla mümkün.

Google’da şirketiniz arandığında sağ köşede bir kutu içinde görünmenizi, arama devinin kendisi de bizzat yapılandırılmış veri ile sağlıyor.

Havalı terimler gözünüzü korkutmasın. Sadece Schema.org’a gidin ve öğrenmeye başlayın. Yapmanız gereken doğru içerik tipine uygun kod parçasını bulmak ve kendinize uyarlamak. Sadece çok dikkat etmeniz gereken bir şey var: Google yapılandırılmış verinin manipülasyon amaçlı kullanılmasını cezalandırıyor.

Örneğin, aslında gerçek olmadığı halde sitenizde açık bir iş pozisyon varmış gibi yapılandırılmış veri ile sayfanızın kaynak kodu içerisinde belirttiniz böylece sitenize daha çok ziyaretçi çekmek istediniz. Ziyaretçiler tıklayıp geldiklerinde sitenizde böyle bir ilan olmadığını görecekler. Aslında Google da görecek ve sitenizi mimleyecek. Bunlar hep denenmiş ve iflas etmiş “black-hat” taktikler.

2019 marketing planımızda Podcast’e yer açacağız

Artık bir sır değil: Podcast, blog’dan daha popüler! Evet, bunu biz değil Google Trends anahtar kelime araştırma aracı söylüyor. ABD eğilimlerine bakarsak “podcast” aramaları “blog” aralamalarını yakalamış ve geçmiş durumda. Tüm dünyadaki aramalar daha geriden gelse de bu trendi gecikmeli olarak yansıtıyor.

ABD’de “podcast” anahtar kelimesi artık “blog”dan daha çok aranıyor

Üzücü, demeyelim de, yine de çarpıcı olan şu ki ülkemizde henüz podcast konusunda bir uyanış olmadığı bu grafikten de görünüyor. Ama biz SEO Gazete ekibinin görüşü, bunu herkesten önce yola çıkmak için bir fırsat olarak görmek yönünde.

Tüm dünya
Türkiye

Peki, podcast için marketing planımızda nasıl yer açarız ve bunu nasıl icra ederiz? Öncelikle rahatlayın, mutlaka bir podcast kanalı başlatmak zorunda değilsiniz. Bu zor değil ama elbette gerekli de değil. Eğer podcast’iniz varsa bir sponsor edinebilirsiniz. Eğer podcast kanalı başlatmayacaksanız, mutlaka başka bir podcast’e konuk olabilirsiniz. Podcast sahipleri de sizin benim gibi insan ve en çok ihtiyaçları olan şey, program dakikalarını doldurmak!

Podcast bir içerik tüketme biçimi. Dolayısıyla İçerik Pazarlama stratejisinin bir parçası. 2019 bu gerçeğin anlaşıldığı ve önden gidenlerin SEO kazanımlarını artırdığı bir yıl olacak.

Görsellerin SEO’suna özel ilgi göstereceğiz

Bir kere şunu anlamalıyız. Sayfalarımızdaki resimler sadece yazılarımızı daha güzel göstermek için koyduğumuz dekoratif süsler değildir. İmajlar aslında sayfa başlıkları ya da diğer öğeler kadar önemlidir. Çünkü hepsi birden çalışarak sayfanızın rank’ını yukarı çekmeye çalışır.

2019’da da, daha önce yapmayı öğrendiğimiz gibi, görsellere birden fazla şekilde özen göstererek SEO’muzu artırmaya çalışacağız. Bunlar neler mi?

Bir kere, mutlaka bir hikayesi olan resimler kullanacağız. Bir hikayesi olan ve bizim hikayemize katkısı olan görselleri seçeceğiz. Bu sayfamızda yazanların daha iyi anlaşılmasını ve ziyaretçi tarafından faydalı bulunarak linklenmesine giden yolun ilk adımı.

Google’da gelişmiş listeleme istiyorsak, ekran görüntüleri ve adım adım tarif eden imajlara yer vereceğiz. Şunu aklınızdan çıkarmayın, Google bir şeyin nasıl yapıldığını en ince ayrıntısına kadar tarif eden içeriklere bayılıyor.

2019, sayfalarımızdaki görselleri optimize etmeye devam ettiğimiz bir yıl olacak. Bu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Gelişmelerden Haberdar Olun

SEO dünyasındaki yenilikleri size duyurmamızı istiyorsanız bültenlerimize abone olabilirsiniz.

You May Also Like
Sosyal Medya ve Google Ranking

Sosyal Medya SEO’yu etkiler mi?

Cevabı merak ediyor musunuz? Evet etkiler! Ama sandığınız şekilde değil. Bunun nasıl olduğunu anlamak o kadar kolay değil. O yüzden yazının devamını okumak üzere şöyle derin bir nefes alın. Sosyal…
Yazıyı Oku

Google’dan yeni WordPress eklentisi: Site Kit

Google tarafından duyurulan yeni bir WordPress eklentisi 2019 yılında hayatımızı biraz daha kolaylaştıracak. Arama devinin bizzat geliştirdiği Site Kit isimli eklenti Google araçlarını doğrudan WordPress panelinize getirme iddiasında. Arama devi…
Yazıyı Oku